Schaeffler a DMG MORI na veletrhu JIMTOF v Japonsku: Obě společnosti podepsaly dohodu o spolupráci v oblasti vývoje aditivních výrobních postupů pro komponenty valivých ložisek a prodloužily také své marketingové partnerství. Zleva: Dr. Ing. Masahiko Mori, generální ředitel společnosti DMG MORI COMPANY LIMITED, Dr. Stefan Spindler, CEO divize průmyslu společnosti Schaeffler AG, a Christian Thönes, předseda představenstva společnosti DMG MORI AKTIENGESELLSCHAFT.

2016-11-28 | Praha

Společnosti Schaeffler a DMG MORI podepsaly v Japonsku smlouvu na veletrhu JIMTOF

Spolupráce ve vývoji aditivní výroby valivých ložisek

Společnosti Schaeffler a DMG MORI pokračují ve své úspěšné spolupráci a rozšiřují ji na vývoj aditivních výrobních postupů pro komponenty valivých ložisek. Obě společnosti o tom podepsaly dohodu o spolupráci na veletrhu JIMTOF v Japonsku. Navíc bylo také prodlouženo marketingové partnerství započaté v roce 2016. Společnost Schaeffler tak zůstává celosvětovým marketingovým partnerem společnosti DMG MORI v oblasti valivých ložisek a lineární techniky.

Společnosti DMG MORI, přední světový výrobce obráběcích strojů, a Schaeffler Technologies AG & Co. KG, systémový dodavatel valivých ložisek, lineárních ložisek a pohonné techniky, podepsaly na veletrhu JIMTOF v Tokiu dohodu o spolupráci s cílem společného vývoje v oblasti aditivní výroby valivých ložisek. Aditivní výroba je strategickým zaměřením plánu vývoje u společnosti Schaeffler.

„Oba partneři se vzájemně výborně doplňují v oblasti rozvoje budoucnosti obráběcích strojů i dalšího vývoje technologií valivých ložisek. Ve společném vývojovém projektu „Obráběcí stroj 4.0“ jsme tuto skutečnost již úspěšně prokázali. Kooperace v oblasti aditivní výroby rozšíří tuto spolupráci na další strategicky velmi důležité pole budoucnosti,“ řekl Dr. Spindler, CEO divize průmyslu společnosti Schaeffler AG.

Laserové svařování pro výrobu komponentů valivých ložisek
Základem společné vývojové práce bude Lasertec 65 3D společnosti DMG MORI, pětiosé obráběcí centrum včetně laserové svařovací jednotky, které bude použito u společnosti Schaeffler. Cílem je vyvinout aditivní výrobní technologii, tzv. nanášení laserovým paprskem tak, aby bylo možné ji využít při flexibilní výrobě komponentů valivých ložisek pro prototypy a malé série. Kromě témat týkajících se vlastního procesu se zaměří také na materiály a jejich vhodnost pro daný postup. V případě laserového svařování dochází k natavení povrchu a současnému nanášení materiálu, v tomto případě v podobě kovového prášku. Jako zdroj tepla se používá vysoce výkonný laser. V hybridních zařízeních, vyvinutých společností DMG MORI, je tento postup aditivní výroby kombinován s klasickým pětiosým obráběním, takže takto vyráběné komponenty jsou následně bezprostředně finálně opracovány.

Pokračování prémiového partnerství v oblasti marketingu
Na veletrhu JIMTOF prodloužily obě společnosti rovněž své marketingové partnerství, započaté v tomto roce, i na rok 2017. V rámci spolupráce působí společnost Schaeffler jako globální marketingový partner DMG MORI v oblastech „Bearings“ a „LinearGuidance“. Již v roce 2016 se společnost Schaeffler úspěšně podílela na mnoha in-house veletrzích, technologických sympoziích a školeních DMG MORI. Tato angažovanost by se měla v nadcházejícím roce ještě zintenzivnit. To umožní ukázat zejména uživatelům obráběcích strojů jak ložiska, lineární techniku a technologii přímého pohonu, tak nové cesty v oblasti senzoriky a síťového propojení komponent a jejich využití pro prediktivní údržbu, zvyšování efektivity a optimalizaci procesů.

Vyšší přidaná hodnota díky digitalizaci: Inovační projekt „Obráběcí stroj 4.0“
Na veletrhu JIMTOF v Tokiu představily společnosti Schaeffler a DMG MORI inovační projekt „Obráběcí stroj 4.0“, který byl vyvinut ve spolupráci s dalšími partnery a který propojuje stávající technologie s novými digitálními komponentami od senzoru až po cloud. Na základě frézovacího a soustružnického univerzálního obráběcího centra DMC 80 FD duoBLOCK® 4. generace byly zkonstruovány dva prototypy. V prototypech inovačního projektu jsou v téměř všech místech ložiska, relevantních pro proces obrábění, integrovány dodatečné senzory pro měření vibrací, sil, teploty a tlaku, sloužící k získávání optimálních informací o stavu stroje.