Jednoduše vyšší výkonnost – skupina Schaeffler prezentovala řadu novinek

Na veletrhu Hannover Messe prezentovala skupina Schaeffler celou řadu novinek, zahrnující inovativní komponenty, systémy připravené k montáži a konkrétní řešení koncepce „Průmysl 4.0“, která zákazníkům umožní vyčerpat výkonnostní rezervy v rámci celého životního cyklu produktů.

• Inteligentní řešení společnosti Schaeffler umožňují beze zbytku využít výkonnostní rezervy a snížit náklady – a to v konstrukci i provozu
  • Schaeffler pomáhá výrobcům převodovek omezit množství různých součástek a urychlit vývoj
  • Elektromechanické lineární aktuátory s planetovými valivými pohybovými šrouby nahrazují pneumatické a hydraulické pohony
  • Systém sledování stavu ProLink: vícekanálové řešení ke sledování stavu a univerzální gateway pro koncepci „Průmysl 4.0“

Ve stále rostoucí míře dochází ke vzájemnému prolínání techniky pohonů, průmyslové automatizace a informačních technologií. Tato integrace nabízí výrobcům a provozovatelům strojů značný potenciál ke zvyšování výkonnosti i produktivity a také ke snižování nákladů. Veletrh Hannover Messe ukázal, že při tom hraje rozhodující roli tzv. „průmyslová inteligence“. Ve společnosti Schaeffler se při vývoji veškerých produktů a systémů – ať už mechanických, nebo digitálních – využívají špičkové znalosti z oblasti mechaniky, komplexní systémové znalosti a celá desetiletí získávané zkušenosti z oblasti sledování stavu strojů a zařízení. Zákazníkům to přináší přidanou hodnotu v tom, že se zkrátí doba potřebná k vývoji jejich agregátů a výkonnějších strojů, a v podobě flexibilnější a spolehlivější produkce, která se blíží výkonnostní hranici zařízení, nehledě na další úspory nákladů díky prodlouženým servisním intervalům. Na veletrhu Hannover Messe prezentovala skupina Schaeffler celou řadu novinek, mimo jiné inovativní komponenty, systémy připravené k montáži a konkrétní řešení koncepce „Průmysl 4.0“, která umožní zákazníkům beze zbytku využít výkonnostní rezervy v rámci celého životního cyklu produktů.

Digitalizace a urychlení vývojových procesů

Přenos modelů převodovek jedním kliknutím: Společnost Schaeffler se podílela na vývoji datového rozhraní REXS, které implementovala i do vlastního výpočetního programu BEARINX. Inženýři přímo na veletržním stánku předváděli, jak jednoduše a rychle probíhá výměna dat týkajících se převodovek mezi CAE nástroji se standardizovaným rozhraním. Díky tomu lze enormně zkrátit doby potřebné k vývoji a získat tak výchozí bázi ke generování tzv. „digitálních dvojčat“, která mohou sloužit například k analýze provozních dat v rámci řešení pro „Průmysl 4.0“.

Snížení počtu různých variant a součástek

Možnost záměny ve stejném montážním prostoru: Společnost Schaeffler prezentuje valivá ložiska různého konstrukčního provedení, avšak se stejnými rozměry, která jsou vhodná pro modulárně řešené převodovky. Tato koncepce umožňuje plnit různé požadavky na tuhost a únosnost v místě uložení bez nutnosti konstrukčních úprav. Vzhledem ke stejným vnějším rozměrům už nejsou potřeba specifické adaptéry a varianty konstrukčních dílů, a to především v případě hřídelí, skříní a jejich vík. Snížení množství různých variant umožňuje výrobci převodovek produkovat vyšší počty kusů téhož provedení, snížit jednotkové náklady a zkrátit vývojové a dodací lhůty.

Až 90% zkrácení doby montáže

Montáž inovativních řešení pro krytování připevňovacích otvorů profilové lišty je opravdu snadná: Nové plastové krycí zátky lze rychle a bezpečně instalovat i ve vertikální poloze a nové krycí pásky zajišťují i při namontovaných vozících bezproblémový přístup k upevňovacím šroubům a umožňují vyrovnání vodicí lišty. Pilotní zákazníci potvrzují, že doba montáže se zkrátila až o 90 procent.

25× delší životnost

Dva nové materiály, které dokážou vzdorovat značným silám: Díky mimořádné tepelné a mechanické zatížitelnosti materiálu Vacrodur dosahují ložiska vřeten 25násobné životnosti. To umožňuje podstatně zvýšit produktivitu obráběcích strojů. U ložisek z nitrocementované oceli Mancrodur je možné prodloužit servisní intervaly ložisek výtlačných lisů (extrudérů) z pěti na deset let.

Planetové valivé pohybové šrouby PWG od společnosti Schaeffler vykazují přesvědčivou výkonovou hustotu, například při použití v elektromechanickém nýtovacím lisu, a to s integrací do lineárního aktuátoru. Ve srovnání s pneumatickým řešením pohonu se zde dosahuje až o 100 % vyšší produkce s možností mnohem flexibilnějšího řízení procesů.

Optimalizace provozu i údržby pro „Průmysl 4.0“

Skupina Schaeffler poprvé prezentovala svůj systém TorqueTracking – balíček řešení koncepce „Průmysl 4.0“ pro průmyslové pohony. V kombinaci s analýzou vibrací a měřením točivého momentu lze zajistit spolehlivý provoz pohonu na mezi výkonu zařízení; údržbu je přitom možné plánovat a provádět v závislosti na zatížení. To zpravidla znamená delší servisní intervaly a tím i nižší náklady na údržbu.

Prezentovaný nový systém sledování stavu ProLink (CMS) od společnosti Schaeffler představuje novou generaci vícekanálového systému k monitorování stavu kompletních výrobních zařízení se 4 až 16 kanály, který najde uplatnění například v papírnách a ocelárnách nebo u obráběcích strojů. Systém ProLink CMS lze navíc využívat i jako univerzální gateway k propojení úrovně snímačů s regulační či řídicí úrovní až do cloudových aplikací.