Skříňové jednotky přírubových ložisek FAG řady FERS (vlevo) a FERB (vpravo) se servisním balíčkem pro elektromotory: Systém monitorování stavu SmartCheck a dávkovač maziva Concept2.

Systém SmartCheck lze přizpůsobit pro skříňové jednotky přírubových ložisek FAG (zde v provedení FKB), aby na základě vibrační analýzy detekoval mimo jiné i počínající poškození ložisek a nevyváženosti.

DALŠÍ INFORMACE

Sledujte nás na Twitter @schaefflergroup a nenechte si ujít aktuální tiskové zprávy a novinky.

2018-04-11 | Praha

Schaeffler na veletrhu Hannover Messe 2018 (hala 22, stánek D49)

Skříňové jednotky přírubových ložisek se servisním balíčkem pro elektromotory

Při použití skříňových jednotek přírubových ložisek FAG se mohou výrobci elektromotorů plně soustředit na své klíčové kompetence: vývoj a výrobu statorů a rotorů. Uložení rotoru, těsnění a těleso ložiska se stává jedinou konstrukční skupinou, připravenou k montáži. Společnost Schaeffler nyní v rámci úsilí o optimalizaci celkových provozních nákladů nabízí skříňové jednotky přírubových ložisek FAG i se systémem monitorování stavu a s mazacím systémem.

Pro výrobce motorů představuje konstrukce a malosériová výroba elektromotorů dle specifických požadavků zákazníka především ekonomickou výzvu. Skříňové jednotky přírubových ložisek FAG koncernu Schaeffler představují rychlé a hospodárné řešení tohoto „projektového podnikání“. Dodávané jednotky, připravené k okamžité montáži, obsahují vzájemně sladěné komponenty, tzn. axiálně pevné a axiálně volné uložení rotoru, mazací systém, utěsnění a skříň. Toto řešení výrazně usnadní práci konstrukčnímu oddělení i produkčnímu úseku výrobce motorů. Společnost Schaeffler nabízí celkem čtyři konstrukční řady, které splní všechna přání zákazníků:

• Obě tukem mazané řady FERS a FERB, které lze podle potřeby osadit různými typy ložisek, se hodí k montáži do horizontální i vertikální polohy.
  • Provedení FKC bylo vyvinuto pro těžké horizontální stroje a je vybaveno radiálním naklápěcím soudečkovým ložiskem. Způsob mazání – olej. Podle potřeby lze použít mazání s olejovou lázní nebo olejové oběhové mazání.
  • Provedení FKB, které je osazeno axiálním naklápěcím soudečkovým ložiskem a radiálním kuličkovým ložiskem, se používá ve velkých vertikálních strojích. Jeho konstrukce umožňuje použití mazání s olejovou lázní i olejové oběhové mazání.

Skříňové jednotky přírubových ložisek FAG s průměrem hřídele od 100 mm jsou konstruovány tak, aby je bylo možné do značné míry přizpůsobit specifickým zákaznickým spojovacím místům u ložiskových štítů a motorových hřídelí. Pro zajištění ochrany před průchodem proudu lze jako alternativu elektroizolačních a hybridních ložisek použít elektroizolační povrstvení příruby skříně.

Aktualizace s využitím systému SmartCheck a dávkovače maziva Concept2

Systém sledování stavu SmartCheck byl vyvinut speciálně pro elektromotory, ventilátory, čerpadla a podobné agregáty. Lze jej přizpůsobit pro skříňové jednotky přírubových ložisek FAG tak, aby na základě vibrační analýzy detekoval mimo jiné i počínající poškození ložisek a nevyváženosti. Systém lze navíc pomocí doplňkového řízení použít i ke generování mazacích impulzů pro připojený dávkovač maziva, jako je třeba Concept2. Je tak možné spolehlivě předcházet přemazání i nedostatečnému mazání ložisek rotorů, která jsou mazána tukem. Prodlouží se tak životnost ložisek a sníží se riziko výpadků i náklady na údržbu pohonu.