Hledaný výraz

Schaeffler Svitavy posiluje své výzkumné a vývojové týmy

Pressrelease Stage Image

23.10.2023 | Prag

  • Rozšiřují se kapacity zaměřené na projekty v oblasti elektromobility
  • Úloha termomodulu ve vozidle
  • Jaké profese nacházejí uplatnění ve výzkumných a vývojových týmech.

Transformace automobilového průmyslu nabízí nové příležitosti nejen pro výrobce, ale také pro dodavatele. Společnost Schaeffler Svitavy, která posiluje své výzkumné a vývojové týmy, je toho důkazem. „Hledáme kvalifikované techniky, kteří se budou podílet na vývoji vozidel pro přední automobilky, včetně sportovních derivátů jednotlivých modelů,“ říká Tomáš Drga, vedoucí vývojového centra Schaeffler Svitavy.

Řekněte nám, čím se zabývá váš výzkumný a vývojový tým ve společnosti Schaeffler Production?

V Schaeffler Svitavy vyvíjíme součásti chladících systémů, které zajišťují například optimální provozní teplotu motoru, případně baterie, ale i komfort celé posádky vozidla.

Naše hlavní odbornost spočívá v návrhu systémů teplotního managementu využívající nejen chladící kapalinu, ale například také stlačený CO2. Podle druhu použitého chladícího média se naše produkty dělí na termomoduly, případně integrované chladící systémy, které využívají chladící kapaliny a produkty využívající stlačený CO2 pracující na principu klimatizace. Tyto systémy se dají vzájemně kombinovat a pokrýt tak široké spektrum požadavků jednotlivých zákazníků.

Popište nám laicky, jaký je přínos termomodulu pro řidiče?

Mezi benefity, které řidič ocení, je možné zařadit snížení opotřebení spalovacího motoru a s tím související snížení spotřeby, resp. redukci emisí CO2. V případě BEV vozů (bateriová elektrická vozidla) se jedná především o prodloužení dojezdu, čehož je dosaženo efektivním navržením teplotního managementu celého vozu.

Jak se lišíte od podobných R&D týmů v automobilovém průmyslu v České republice?

V našem závodě je nejen výroba, ale také prototypová dílna, vzniká tu testovací centrum a v nedalekém závodě v Lanškrouně je také nástrojárna. To nám umožňuje být flexibilnější a rychlejší při optimalizaci produktů a hledání nových řešení. Vše, co potřebujeme, máme na jednom místě.

Chystáte se v dohledné době expandovat?

Důvodem pro budování a další rozvoj výzkumu a vývoje, včetně zkušebny, kde budou probíhat různé typy testů, je především možnost propojení s výrobou. To nám umožní poskytovat okamžitou zpětnou vazbu vývojovému týmu včetně možnosti stavby prototypů. Díky tomuto nastavení dochází k efektivní výměně informací a vzájemné podpoře v průběhu celého procesu vývoje výrobku.

Automobilový průmysl dnes prochází jednou z největších transformací od svého vzniku. Hlavními tématy jsou přechod na pohon s nulovými emisemi a rozvoj elektromobility. Jak na to reagujete?

Náplní naší práce je návrh systémů zajišťujících optimální teplotní komfort (chlazení/ohřev) pohonného ústrojí a kabiny nejen pro vozy se spalovacími motory, ale především elektromobily kde tyto systémy hrají ještě daleko větší roli především s ohledem na baterie, resp. zvýšení samotného dojezdu. Mezi naše zákazníky patří přední světové automobilky včetně jejich sportovně založených derivátů jednotlivých modelů.

Jaké profese najdou místo ve vašem týmu R&D?

Mezi hlavní pozice je možné zařadit konstruktéry, systémové inženýry, zkušební inženýry a elektroniky. Aktuálně hledáme nové, motivované kolegy pro oblast konstrukce, systémového inženýrství, elektroniky a testování.

Mají u vás možnost pracovat mladí talenti nebo absolventi bez praxe?

Snažíme se v rámci spolupráce s jednotlivými VŠ dostat do povědomí jejich studentů a tím si zajistit potencionální nové budoucí kolegy, kterým nabízíme odborné stáže, trainee program, případně možnost zpracování závěrečných bakalářských nebo diplomových prací.

Účastníme se veletrhů pracovních příležitostí, kupříkladu na VUT Brno, případně ČVÚT Praha, kde mají studenti možnost prohlédnout si naše produkty a probrat detaily s našimi experty související nejen se samotnými produkty, ale také například firemní kulturou.

Vydavatel: Schaeffler CZ
Země vydání: Česká republika

Příslušná média

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal adress:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestraße 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

Materiály ke stažení

Tiskové zprávy

Balíček (tisková zpráva + média)

Sdílet stránku

Společnost Schaeffler využívá cookies k optimalizaci webové stránky a k zajištění jejího optimálního využití. Při dalším používání této webové stránky souhlasíte s aplikací cookies. Více informací

Akceptovat