Hledaný výraz

Výzkumné a vývojové centrum Schaeffler Svitavy nabízí skvělé kariérní příležitosti pro několik profesí

Pressrelease Stage Image

14.12.2023 | Svitavy

Transformace automobilového průmyslu nabízí nové příležitosti nejen pro výrobce, ale také pro dodavatele. Společnost Schaeffler Svitavy, která posiluje své výzkumné a vývojové aktivity, je toho důkazem. „Hledáme kvalifikované techniky, kteří se budou podílet na vývoji komponentů, případně celých systémů pro přední automobilky“ říká Tomáš Drga, vedoucí vývojového centra Schaeffler Svitavy.

Řekněte nám, čím se zabývá váš výzkumný a vývojový tým ve společnosti Schaeffler Production?

V Schaeffler Svitavy vyvíjíme komponenty chladicích systémů (termoregulační moduly), které zajišťují optimální provozní podmínky motoru, případně baterie, včetně zajištění teplotního komfortu celé posádky vozidla. V rámci skupiny jsme také zapojení do předvývoje spojeného s návrhem komplexních systémů tepelného managementu celého vozu.

Popište nám laicky, jaký je přínos termomodulu pro řidiče?

Mezi hlavní benefity, které řidič ocení, je možné zařadit snížení opotřebení spalovacího motoru a s tím související snížení spotřeby, resp. redukci emisí CO2 včetně rychlejšího ohřevu kabiny vozu. V případě elektromobilů se jedná především o možnost prodloužení dojezdu, čehož je dosaženo efektivním navržením tepelného managementu celého vozu.

Součástí vývoje jsou také různé typy testů. Jak je to u vás?

Zabýváme se zejména komplexními funkčními testy produktů, které jsou v našem závodě sériově vyráběny. Jedná se o laboratorní simulace reálného provozu v celém spektru zátěže. S ohledem na profesní růst našeho týmu a postupné přebírání kompetencí jsme také zapojeni do podpory vývoje nových produktů.

Chystáte se v dohledné době expandovat?

V současné době procházíme optimalizační fází, tzn. že hlavní expanzi spojenou s intenzivním náborem máme aktuálně za sebou a soustředíme se především na stabilizaci a další rozvoj týmu. Jen v průběhu letošního roku se náš tým rozrostl o více než 50% v porovnání s rokem předchozím. Proto aktuálně cílíme naše aktivity spojeném s dalším růstem oddělení na oblast systémového inženýrství a testování.

Jaké profese najdou místo ve vašem týmu R&D?

Aktuálně hledáme nové, motivované kolegy pro oblast systémového inženýrství, elektroniky a testování.

Mají u vás možnost pracovat mladí talenti nebo absolventi bez praxe?

Snažíme se v rámci spolupráce s jednotlivými VŠ dostat do povědomí jejich studentů a tím si zajistit budoucí kolegy, kterým nabízíme odborné stáže, trainee programy, případně možnost zpracování závěrečných bakalářských nebo diplomových prací.

Účastníme se veletrhů pracovních příležitostí, kde mají studenti možnost prohlédnout si naše produkty a zapojit se do diskuze s našimi experty.

Jak se lišíte od podobných R&D týmů v automobilovém průmyslu v České republice?

V našem závodě je nejen výroba, ale také prototypová dílna, testovací centrum (jež je součástí R&D) a v nedalekém závodě v Lanškrouně také nástrojárna. To nám zajišťuje větší flexibilitu a urychluje optimalizaci našich produktů, jelikož se dá ve zkratce říct, že máme vše potřebné pod „jednou střechou“. Díky tomuto uspořádání dochází k efektivní výměně informací a vzájemné podpoře v průběhu celého procesu vývoje produktu.

Automobilový průmysl dnes prochází jednou z největších transformací od svého vzniku. Hlavními tématy jsou přechod na pohon s nulovými emisemi a rozvoj elektromobility. Jak na to reagujete?

Náplní naší práce je návrh systémů zajišťujících optimální teplotní komfort (chlazení/ohřev) pohonného ústrojí a kabiny nejen pro vozy se spalovacími motory, ale zejména pro elektromobily, kde tyto systémy hrají zásadnější roli především s ohledem na samotnou baterie, resp. zvýšení dojezdu vozidla.

O společnosti Schaeffler
Skupina Schaeffler působí na českém trhu již 23 let a ve svých dvou výrobních závodech ve Svitavách a Lanškrouně dnes zaměstnává přibližně 1200 lidí. V roce 2022 dosáhla skupina Schaeffler obratu přibližně 15,8 miliardy eur a s téměř 83 000 zaměstnanci patří k největším rodinným podnikům na světě.

Nastartujte svoji kariéru v R&D týmu Schaeffler Svitavy BIO – Tomáš Drga
Tomáš Drga je vedoucí oddělení výzkumu a vývoje (R&D) Schaeffler Svitavy. Ve společnosti pracuje od listopadu 2022, je zodpovědný za budování a celkový rozvoj R&D spojený s postupným navyšováním kompetencí v oblasti návrhu nových produktů včetně jejich testování. Tomáš Drga je absolventem Fakulty technologické UTB ve Zlíně a Fakulty strojního inženýrství VÚT Brno. Od roku 2007 působil na různých pozicích spojených s vývojem produktů pro automobilový průmysl včetně mnohaletých zahraničních zkušeností souvisejících s budováním jednotlivých oddělení, případně větších organizačních celků.

Vydavatel: Schaeffler CZ s r.o.
Země vydání: Česká republika

Příslušná média

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal adress:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestraße 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

Materiály ke stažení

Tiskové zprávy

Balíček (tisková zpráva + média)

Sdílet stránku

Společnost Schaeffler využívá cookies k optimalizaci webové stránky a k zajištění jejího optimálního využití. Při dalším používání této webové stránky souhlasíte s aplikací cookies. Více informací

Akceptovat