Hledaný výraz

Ochrana životního prostředí a udržitelnost jsou pro společnost nejvyššími prioritami Schaeffler Production CZ naplňuje své ekologické závazky

Pressrelease Stage Image
Elektromobily

18.04.2024 | Svitavy

Udržitelné dodavatelské řetězce a pořizování nízkoemisních materiálů a služeb jsou pro společnost Schaeffler důležitým aspektem realizace její strategie udržitelnosti. Za svůj závazek, transparentnost a výsledky v kategorii klimatických změn pro rok 2023 získala společnost od globální neziskové environmentální organizace CDP hodnocení „A“, které odráží vysokou prioritu tohoto tématu pro skupinu Schaeffler. Důsledná realizace strategie udržitelnosti má pro společnost strategický význam a je téměř jisté, že v následujících letech ještě více nabere na síle.

Společnost Schaeffler se drží svých závazků a cílů i přes současnou geopolitickou nejistotu. Zaujímá holistický přístup k vývoji inovativních produktových řešení pro budoucnost – od výroby energie šetrné ke klimatu, alternativních pohonů až po inteligentní řešení oprav a nové koncepty mobility. Společnost je také jedním z 50 lídrů v oblasti udržitelnosti a ochrany klimatu, které vybrala Organizace spojených národů. Usilovně pracuje na tom, aby všechny její výrobní závody po celém světě byly do roku 2030 klimaticky neutrální a aby se do roku 2040 přizpůsobil celý její dodavatelský řetězec. Schaeffler ve svých výrobních závodech v Evropě již od roku 2021 nakupuje 100 % elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Opatření přispívající ke klimatické neutralitě
Schaeffler Production CZ se svými dvěma závody v Lanškrouně a Svitavách přispívá v této oblasti realizací svých projektů ke globálním cílům skupiny Schaeffler, celosvětového lídra mezi dodavateli pro automobilový a ostatní průmysl. „Skupina Schaeffler včetně českých závodů se zavázala, že nejpozději do roku 2030 dosáhne CO2 neutrální výroby, tzn. že veškerá energie spotřebovaná na provoz obou závodů bude pocházet z ekologicky šetrných zdrojů. V letošním roce nás čeká několik výzev, které nás posunou blíže k dosažení našeho cíle,“ říká Vojtěch Kračmar, generální ředitel společnosti Schaeffler Production CZ.

Jedním z důležitých projektů je přechod na CO2 neutrální technologii vytápění závodů. „V loňském roce byla dokončena výstavba fotovoltaických elektráren v obou našich závodech o výkonu 134 000 a 159 000 kWh. V přípravné fázi se nyní nachází rozšíření fotovoltaiky v závodě Svitavy. Jejich výkon odpovídá zhruba roční spotřebě 98 českých domácností, vysvětluje Vojtěch Kračmar. Přechodem na LED osvětlení ve výrobní hale ve Svitavách, a částečně i v závodě v Lanškrouně v rámci projektu energetické efektivity 2023 dosáhne Schaeffler Production CZ celkové úspory 637 451 kWh ročně.

Stanice pro elektromobily a elektrokola
Během posledních dvou let byly v obou závodech vybudovány nabíjecí stanice pro elektromobily, které slouží primárně k přepravě pracovníků campusových oddělení mezi závody. Vozový park se každoročně rozšiřuje o další elektroauta, aktuálně jich je šest. Ve Svitavách bylo navíc vybudováno nabíjecí místo pro elektrokola zaměstnanců.

90 % odpadu je recyklováno nebo tepelně využito
K ochraně životního prostředí přispívá i přístup ke třídění odpadů a snaha o snížení jeho množství například pomocí používání pratelných utěrek ve výrobě. V současné době odesílají závody k recyklaci, případně k tepelnému využití, cca 90 % odpadů, které vyprodukují. Vzhledem k tomu, že největší část odpadu tvoří plasty z výroby ve vstřikovně plastů, zavedla společnost Schaeffler Production CZ precizní způsob třídění těchto odpadů podle jednotlivých druhů plastů, což vyžaduje vysokou míru znalostí a velkou angažovanost zaměstnanců.

Každý přispěje svým dílem
Velmi nás těší, že našim kolegům není péče o životní prostředí lhostejná. Společně se svými rodinnými příslušníky se dobrovolně účastní mnoha aktivit, které pořádáme u příležitosti Dne Země. Úklid odpadu, výroba a instalace hmyzích domečků nebo ptačích budek měly velký úspěch. Účastníci posílali fotografie z celého dne, z nichž byli vylosováni výherci hodnotných cen, včetně elektrické koloběžky. V loňském roce jsme společně vysadili 20 vzrostlých stromů a 15 ovocných stromů v areálu ve Svitavách. V letošním roce plánujeme vysázet keře a půdokryvné rostliny. V rámci podpory biodiverzity jsme začali v závodě ve Svitavách s chovem včel. Celkem jsme pořídili 5 včelstev, o které se starají naši zaměstnanci, a v letošním roce budeme s chovem pokračovat. V loňském roce nám včelky daly 150 kg medu, který je využíván jako cena v soutěžích pro zaměstnance nebo jako dárek pro návštěvy. Nápadů je spousta a našim zaměstnancům rozhodně nechybí nadšení. Těšíme se na další projekty, které budeme společně realizovat.

Vydavatel: Schaeffler CZ s.r.o.
Země vydání: Česká republika

Příslušná média

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal adress:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestraße 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

Materiály ke stažení

Tiskové zprávy

Balíček (tisková zpráva + média)

Sdílet stránku

Společnost Schaeffler využívá cookies k optimalizaci webové stránky a k zajištění jejího optimálního využití. Při dalším používání této webové stránky souhlasíte s aplikací cookies. Více informací

Akceptovat