Hledaný výraz

Nejvýkonnější zařízení pro testování větrných ložisek na světě: Schaeffler spolupracuje se společnostmi LORC a R&D Test Systems

Pressrelease Stage Image

29.01.2024 | Svitavy

  • Ve spolupráci s LORC (Lindø Offshore Renewables Center) a R&D Test Systems, se v dánském Lindø buduje nejvýkonnější testovací zařízení pro hlavní ložiska větrných turbín na světě
  • Společnost Schaeffler je prvním zákazníkem, který využívá testovací zařízení
  • " Inženýrství uzavřené smyčky " od společnosti Schaeffler jako komplexní přístup k vývoji ložisek větrných turbín

Expanze obnovitelných zdrojů energie je do značné míry poháněna větrnými turbínami. Větrné turbíny jsou stále větší a výkonnější. Systém ložisek hlavního hřídele jako nedílná součást hnacího ústrojí má zásadní význam, protože se zde sčítají všechny síly a točivé momenty, kterými vítr působí na turbínu. Společnost Schaeffler jako vedoucí firma na trhu a strategický vývojový partner se této výzvě staví vstříc a bude aktivně přispívat k vývoji větrných turbín o výkonu několika megawattů.

V dánském Lindø, bude v LORC (Lindø Offshore Renewables Center) vybudováno nejvýkonnější testovací zařízení na světě pro ložiska hlavních hřídelí. Investice se pohybuje ve středních dvouciferných milionech a zahrnuje granty z dánského programu GreenLab. Konkrétní testovací programy by měly být spuštěny již koncem roku 2025. Na výstavbě nového zkušebního zařízení spolupracuje LORC se společností R&D Test Systems, která je jedním z předních dodavatelů zkušebních stanic pro větrný průmysl. Společnost Schaeffler se významně podílela na definování specifikací zkušebního zařízení a bude prvním zákazníkem, který bude ve spolupráci s výrobci OEM (výrobci originálního vybavení) testovat ložiska hlavních hřídelí pro budoucí generace větrných turbín.

Dr. Michael Pausch, technický ředitel společnosti Schaeffler, zdůrazňuje: “Jsme klíčovým lídrem na trhu a v oblasti ložiskových technologií ve větrné energetice. Ve společnosti LORC, která je jedním z nejzkušenějších provozovatelů zkušebních zařízení pro pohony větrných turbín, jsme našli partnera, který nám pomůže dále rozšířit naše know-how a výkonnost našich výrobků. Nyní máme příležitost utvářet vývoj dalších generací větrných turbín pomocí vhodných testovacích technologií a vývoje metod.”

“Od roku 2011 získáváme cenné poznatky pro vývoj ložiskových řešení díky naší velkorozměrové zkušební stanici ložisek "Astraios", která byla v té době nejvýkonnější zkušební stanicí na světě. S novým testovacím zařízením budeme nyní schopni pokročit do nových a budoucích dimenzí a přispět k rychlejšímu vývoji spolehlivých multimegawattových turbín," dodává Bernd Endres, viceprezident obchodní jednotky Wind Schaeffler Industrial.

“Inženýrství uzavřené smyčky” pro ložiska větrných turbín
Společnost Schaeffler nabízí spolehlivá řešení ložisek pro větrné turbíny na pobřeží i na moři již přibližně 40 let. Valivá ložiska od společnosti Schaeffler se nacházejí v každé druhé až třetí větrné turbíně po celém světě.

Společnost Schaeffler uplatňuje u svých ložisek větrných turbín přístup "inženýrství uzavřené smyčky". Kromě samotného vývoje ložiskových řešení podporují odborníci společnosti Schaeffler vývoj turbín také simulacemi systémů, testováním a měřicími kampaněmi v terénu. Získané poznatky se zpětně promítají do dalšího vývoje projektů zákazníků, konstrukčních nástrojů i do vývoje nových řešení ložisek. Odborníci ze společnosti Schaeffler úzce spolupracují s vývojáři z řad výrobců OEM na zvýšení spolehlivosti větrných turbín a zvýšení hospodárnosti větrné energie. Nová zkušební stanice bude důležitým stavebním kamenem pro vývoj v nadcházejících desetiletích.

Vydavatel: Schaeffler Czech
Země vydání: Česká republika

Příslušná média

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal adress:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestraße 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

Materiály ke stažení

Tiskové zprávy

Balíček (tisková zpráva + média)

Sdílet stránku

Společnost Schaeffler využívá cookies k optimalizaci webové stránky a k zajištění jejího optimálního využití. Při dalším používání této webové stránky souhlasíte s aplikací cookies. Více informací

Akceptovat