Hledaný výraz

Výjimečné ženy se prosadí v technickém světě mužů

Pressrelease Stage Image

28.05.2024 | Svitavy

Automobilový průmysl je z velké části doménou mužů. Ve společnosti Schaeffler však počet žen na technických pozicích roste a stále více z nich dokazuje, že jsou schopny převzít vedoucí pozice a s nimi spojenou odpovědnost. Hana Janská a Nikola Prokopovičová se prosadily ve výrobních závodech ve Svitavách a Lanškrouně a jsou inspirací pro ostatní ženy v oboru.

Často se říká, že ženy to mají v technických oborech těžší. Dobrou zprávou je, že se to postupně, ale přece jen mění a žen ve vedoucích pozicích v automobilovém průmyslu přibývá. Pozitivním příkladem je společnost Schaeffler, která na českém trhu zaměstnává mnoho kvalifikovaných žen. Jejich počet roste i na klíčových manažerských pozicích.

Rozmanitost projektů a spolupráce, která překvapuje
„Dostat ženský prvek do technické vedoucí pozice bylo před deseti lety zcela nemyslitelné,“ říká Hana Janská, která nastoupila do výrobního závodu v Lanškrouně v roce 2005. Jako vystudovaná učitelka dějepisu a němčiny pro druhý stupeň základních škol se také neviděla v převážně mužském technickém světě. Protože nemohla najít práci ve školství, byla oslovena na pozici dispečerky v segmente kde se vyrábí převážně plastová, kuličková a válečková ložiska ještě pod značkou INA Lanškroun. Klíčovou se pro ni stala znalost německého jazyka. „Řekla jsem si, že to zkusím na přechodnou dobu, než si najdu práci jako učitelka,“ vzpomíná. Pestrá práce ji ale bavila, přicházela do kontaktu s německy mluvícími zákazníky, často překládala a tlumočila. Později využila nabídky profesního rozvoje a stala se referentkou v nákupním oddělení, kde se také zdokonalila v angličtině.

V roce 2017 nastoupila Nikola Prokopovičová také na pozici dispečerky ve společnosti Schaeffler Svitavy. Lákala ji řada výhod, které zavedená nadnárodní společnost nabízí. „Na mé práci mě baví především práce s chytrými lidmi. Neustále se mám co učit, a to mě žene kupředu. Navíc se těším na nové projekty a moderní technologie, které nás čekají,“ vysvětluje Nikola.

Za každým úspěšným manažerem stojí...
Hana Janská to nemá v mužském světě jednoduché. „Musíte se obrnit trpělivostí, přehlédnout některé narážky, mít ostré lokty a nenechat se vyprovokovat nevhodnými poznámkami. Ze začátku jsem se musela chovat stejně jako mužská část vedení, abych zapadla. Teď je to o sto procent lepší. Na těchto pozicích je stále více žen, jsou úspěšné a je možné dosáhnout respektu a uznání,“ vysvětluje. Zároveň se domnívá, že za každou úspěšnou manažerkou stojí muž nebo manžel, bez jejichž podpory by nemohla kariérně růst. To je i její případ.

„Podle mého názoru musí být vedení genderově vyvážené, protože muži a ženy se mohou v mnoha ohledech doplňovat a učit se jeden od druhého. Společnost Schaeffler je v tomto ohledu velmi inovativním a vstřícným zaměstnavatelem,“ říká Nikola Prokopovičová. Podle ní je důležité ukázat, že se ženy nebojí výzev.

Ženy, které inspirují
Obě využily možnosti kariérního růstu v rámci společnosti Schaeffler a převzaly nové povinnosti.

Hana Janská dnes řídí segment výroby 01 v lanškrounském závodě, kde začínala. Řídí 120 zaměstnanců a je zodpovědná za výrobu 1 700 typů součástek. „Moje pozice je výjimkou nejen v regionu, ale i v Evropě. Mám dojem, že na začátku jsem byla některými vnímána jako rarita na zkoušku. Dnes jsem respektovaným členem vedení společnosti Schaeffler Production CZ, ale také rovnocenným partnerem pro společnost Schaeffler Global. V této pozici jsem díky svým zkušenostem, schopnostem a kompetencím,“ říká vrcholová manažerka.

Nikola Prokopovičová přešla v roce 2019 na pozici vedoucí výroby pro montážní linky ve Svitavách. Je zodpovědná za personalistiku, plánování výroby a provoz výrobních zařízení.

„Do týmu přináším empatii a úhel pohledu lidí ve výrobě. Klíčové pro mě je, abychom pracovali jako tým bez ohledu na věk, pohlaví nebo pracovní pozici,“ prohlašuje sebevědomě.

Přínos pracovitých žen
Společnost Schaeffler dává výjimečným ženám příležitost k růstu a prosazení se v projektech, kterým donedávna dominovali především muži. Do světa techniky přinášejí množství nových nápadů a podnětů. „Máme smysl pro detail, vynikající plánovací a rozhodovací schopnosti, a především přinášíme do rozhodování vedení týmu jiný, praktičtější pohled. Svůj přínos vidím v možnosti ukázat ostatním ženám, že je možné se prosadit i v čistě mužském světě. Stačí jen chtít, věřit si a být připraven na změnu,“ upozorňuje Hana Janská.

„Jsem přesvědčená, že za sebe musíte nechat mluvit své činy a výsledky. Vysvětlovat něco lidem, kteří nechtějí poslouchat, je zbytečné,“ uzavírá Nikola Prokopovičová.

Celosvětově ve společnosti Schaeffler nyní ženy tvoří přibližně 22 % zaměstnanců. Prostřednictvím cílených mentoringových programů nabízí společnost zaměstnankyním možnost seznámit se s řadou strategických oblastí, jako je například e-mobilita, a zlepšit své dovednosti. Společným cílem je do roku 2025 zvýšit podíl žen ve vrcholovém managementu na 20 %. Proto společnost Schaeffler i s pomocí externích partnerů podporuje rozvoj mezioborových projektů a odbourávání bariér, aby ženy mohly dosáhnout vyšších vedoucích pozic.

Vydavatel: Schaeffler CZ s.r.o.
Země vydání: Česká republika

Příslušná média

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal adress:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestraße 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

Materiály ke stažení

Tiskové zprávy

Balíček (tisková zpráva + média)

Sdílet stránku

Společnost Schaeffler využívá cookies k optimalizaci webové stránky a k zajištění jejího optimálního využití. Při dalším používání této webové stránky souhlasíte s aplikací cookies. Více informací

Akceptovat